Op 1 januari 2022 is de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) van kracht gegaan, deze heeft de Wtzi voor een groot deel vervangen en is van toepassing op zzp’ers in de zorg. Het maakt niet uit of je al zzp’er bent of dat je nog wil starten. Wat betekent de Wtza voor jou? We hebben een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.

Het doel en de meldplicht
Het doel van de Wtza is het verbeteren van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hier toezicht op, zij bezoeken de zzp’ers in de zorg. Zij willen je bewust maken van de kwaliteitseisen waaraan de zorgverlening moet voldoen. Alle nieuwe én bestaande zzp’ers in de zorg moeten vindbaar zijn in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa). Dit is een openbaar register waarin alle zorgaanbieders geregistreerd staan.

Zzp’ers die zijn gestart voor 1 januari 2022 zijn vaak al bekend bij de IGJ omdat zij al geregistreerd staat in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uiteraard dien je dit altijd te controleren in het zorgaanbiedersportaal (https://mijn.melding.zorgaanbiedersportaal.nl/). Dit doe je door je kvk-nummer in te voeren en te checken of je gegevens erin staan. Is dit niet het geval? Meld je dan alsnog aan.


Van zzp’ers in de zorg die na 1 januari 2022 zijn gestart, wordt verwacht dat zij zich eerst melden bij de IGJ. In principe ontvang je na je inschrijving bij de KvK een brief waarin uitgelegd staat dat jij je dient te melden en hoe je dat kan doen. Binnen drie maanden voordat je start met zorgverlening moet je hebben voldaan aan deze ‘meldplicht’.

Kwaliteitseisen wkkgz
Naast deze meldplicht dien je als zzp’er in de zorg ook te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen van de wkkgz. Dit gaat verder dan alleen een aansluiting op een klachtenportaal. ZZP-erindezorg.nl legt hier (https://www.zzp-erindezorg.nl/wtza ) uit wat de eisen zijn, wat het stappenplan is en biedt een compleet wtza abonnement aan zodat jij in één keer jouw basis goed op orde hebt.


Terug naar overzicht