Renseigneringsverplichting geldt niet bij bemiddelaars

Bespaar jezelf de administratieve last

Jaarlijks dienen organisaties gegevens van zzp’ers over te dragen aan de Belastingdienst als deel van de renseigneringsverplichting. Deze wet houdt in dat opdrachtgevers opgeven aan welke zzp’ers, die vrijgesteld zijn van btw, betalingen zijn gedaan. Let op: dit geldt niet bij bemiddelingsconstructies!

Deze gegevens moeten normaliter vóór 31 januari 2024 worden aangeleverd en desgewenst kloppen organisaties dan ook aan bij zzp’ers om bepaalde gegevens te achterhalen. Echter, is er door de Belastingdienst zeer recent een uitzondering bekendgemaakt die geldig is bij bemiddelingsconstructies. (Lees hier: vragen en antwoorden Uitbetaling aan Derden, bron: Belastingdienst)

Uitzondering voor zorgbemiddelingsbureaus
Indien een zorgbemiddelingsbureau namens de zzp’er betalingen incasseert bij de opdrachtgever, hoeft de opdrachtgever (ofwel zorginstelling) hiervan géén opgave te doen bij de Belastingdienst.

Zzp’ers in de zorg en zorgbemiddelaars hoeven dus geen gegevens te verstrekken, waardoor een groot deel van deze administratieve last komt te vervallen.

Heb jij vragen over de renseigneringsverplichting? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.

 

Disclaimer

De Belastingdienst gaat met deze uitzondering ervan uit dat geldstromen via bemiddelaars verlopen. Dit wordt door DNZB ten zeerste afgeraden. Indien dit wél gebeurt is er namelijk sprake van tussenkomt en komt de borgingsfunctie voor instellingen en zzp’ers te vervallen.

Bij DNZB verlopen betalingen door zorginstellingen aan zzp’ers daarom altijd via de onafhankelijke Stichting Derdengelden. (Lees hier meer)

Let op! Wij raden af om een samenwerking aan te gaan met organisaties die geldstromen via de bemiddelaar laten verlopen.