- Gepubliceerd op:
Hoe ga je goed om met schijnzelfstandigheid als zzp'er in de zorg
Als zelfstandige zorgprofessional is het belangrijk om goed om te gaan met schijnzelfstandigheid. Wanneer de Belastingdienst vaststelt dat jouw arbeidsrelatie met een opdrachtgever eigenlijk een verkapt dienstverband betreft, brengt dit aanzienlijke gevolgen met zich mee, zowel voor jou als voor de opdrachtgever. Denk hierbij aan het heffen van loonbelasting en premies door de Belastingdienst.
In deze blog bespreken we hoe je met schijnzelfstandigheid om kan gaan. Als zelfstandige zorgprofessional is het voor je eigen onderneming namelijk belangrijk dat je voldoet aan de eisen voor het ondernemerschap. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten op een rijtje gezet en delen we een aantal extra tips.
Realiseer het ondernemersrisico en steek kapitaal in je onderneming
Als zzp’er dien je je te realiseren dat je een ondernemersrisico hebt. Het ondernemersrisico betekent dat je financieel verantwoordelijk bent voor je eigen werkzaamheden en dat je bedrijf failliet kan gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je laat zien dat je tijd en kapitaal steekt in je onderneming, dit kan je doen door bijvoorbeeld een laptop aan te schaffen of een auto. Ook kan je een cursus volgen om jezelf bij te scholen.
Draag verantwoordelijkheid voor de financiële verplichtingen van je onderneming
Naast het financiële aspect van het ondernemerschap, let de Belastingdienst ook op de aansprakelijkheid. Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen als ondernemer dien je aan een paar voorwaarden te voldoen. Om te kijken of jij aan die voorwaarden voldoet kan je hier klikken.
Zorg voor een eigen bedrijfsvoering en presenteer jezelf als ondernemer
Als zelfstandige zorgprofessional ben je verantwoordelijk voor je eigen bedrijfsvoering. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je je werkzaamheden uitvoert en welke materialen je daarvoor gebruikt. Zorg er daarom voor dat je als zelfstandige herkenbaar bent en dat je een eigen bedrijfsvoering hebt. Gebruik je eigen spullen zoals werkkleding met eventueel logo en maak gebruik van visitekaartjes.
Werk voor meerdere opdrachtgevers
Het is belangrijk om te zorgen voor een gezonde mix aan opdrachtgevers. Vaak worden drie opdrachtgevers als richtlijn aangehouden zodat je risico’s spreidt. Zorg er daarnaast voor dat je grootste opdrachtgever niet verantwoordelijk is voor meer dan 70% van jouw werktijd. Wij zijn als bemiddelaar geen opdrachtgever, maar de zorgorganisaties waarmee wij samenwerken wel. Werk je dus via ons bij drie verschillende zorgorganisaties, dan heb je 3 opdrachtgevers via ons. Dat is een gezonde mix aan opdrachtgevers.
Extra tips!
Maak gebruik van een modelovereenkomst
Een modelovereenkomst kan helpen om beter om te gaan met schijnzelfstandigheid. In een modelovereenkomst staan afspraken tussen jou en de opdrachtgever over de aard van de werkzaamheden en biedt op voorhand duidelijkheid en zekerheid over de gevolgen voor loonheffing. DNZB faciliteert een modelovereenkomst door de Belastingdienst voor zowel jou als zorgprofessional als voor de zorginstellingen.
Verdiep je in de constructie van de bemiddelaar waar je zaken mee doet
Het is belangrijk voor jou als zelfstandige zorgprofessional om goed op te letten bij het kiezen van een bemiddelaar en vooraf onderzoek te doen naar het kassiersproces en na te gaan of zij werken met een kassiersrol die loopt via een Stichting Derdengelden. Als zelfstandige zorgprofessional ben je zelf altijd verantwoordelijk voor de facturatie. Lees hier het artikel over: “veilige en betrouwbare betalingen voor zorginstellingen en zzp’ers“.
Ondernemerscheck van de Belastingdienst
Met behulp van de ondernemerscheck van de Belastingdienst kun je een betrouwbare inschatting krijgen of je als zelfstandige ondernemer wordt beschouwd voor de inkomstenbelasting. Let er echter wel op dat de uitkomst van de check helaas geen definitieve garantie biedt. Desondanks verschaft het wel heldere inzichten in de aspecten waar de Belastingdienst naar kijkt. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst en kun je met een gerust hart blijven werken als zzp’er in de zorg!
Bron: ZZP-Nederland