- Gepubliceerd op:
Marcel Smolders, directeur van DNZB, over de toekomst van flexibel werken

De toekomst van flexibele inzet in de zorg
De arbeidsmarkt in de zorg staat onder druk. Zorginstellingen worstelen met structurele personeelstekorten en de onduidelijkheid in de wet- en regelgeving zorgt ervoor dat organisaties geen zzp’ers meer durven in te zetten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor zelfstandigen maar ook voor de continuïteit van zorg. Marcel Smolders, directeur van DNZB, deelt zijn visie op deze ontwikkelingen en mogelijke oplossingen.
Schijnzelfstandigheid en de impact op de zorg
Sinds de aankondiging van strengere handhaving op schijnzelfstandigheid is er veel onrust ontstaan in de zorgsector. Volgens Marcel is dit echter niet geheel terecht:
“De meeste zzp’ers in de zorg voldoen gewoon aan de criteria van het zelfstandig ondernemerschap. Onder de juiste voorwaarden kan en mag heel veel. Maar door de onduidelijkheid in wet- en regelgeving zijn zorginstellingen bang en terughoudend geworden, met als gevolg dat ze stoppen met het inzetten van zzp’ers.”
Voor veel zorgprofessionals is zelfstandig ondernemerschap een bewuste keuze. Zij willen regie over hun eigen werk, de mogelijkheid om verschillende opdrachten te combineren en een betere balans te hebben tussen werk en privé.
De verschuiving in de arbeidsmarkt
Naast de discussie over schijnzelfstandigheid spelen er bredere arbeidsmarktvraagstukken. Het tekort aan zorgprofessionals neemt toe en tegelijkertijd zoeken zorginstellingen naar manieren om personeel duurzaam in te zetten.
“Zorgorganisaties willen graag mensen in loondienst hebben, maar de realiteit is dat niet iedere zorgprofessional die stap wil maken. Dit komt niet alleen door de flexibiliteit die het zelfstandig ondernemerschap biedt, maar ook door de ervaringen die zij in het verleden hebben gehad met werkgeverschap in de zorg.”
Volgens Marcel ligt de sleutel in een andere benadering van personeelsbeleid. In plaats van star vast te houden aan traditionele werkvormen, zou er meer gekeken moeten worden naar hoe werk wél georganiseerd kan worden. Dat betekent een combinatie van verschillende contractvormen, waarbij zowel de belangen van zorginstellingen als die van zorgprofessionals worden meegenomen.
“Er is volop werk. Als organisatie kun je, mits goed georganiseerd, elke zorgprofessional de vrijheid geven om zijn of haar ideale werkweek in te plannen. En dat is precies wat zij willen!“
Een strategische partner in de zorg
Bij DNZB ligt de focus op de toekomstbestendigheid van de zorgsector. Niet door kortetermijnoplossingen, maar door duurzame samenwerking waarin zowel zorginstellingen als zorgprofessionals optimaal ondersteund worden.
“We werken samen met zorginstellingen om hun personeelsbeleid efficiënter en duurzamer te maken. Het gaat niet alleen om het vinden van professionals, maar om het slimmer en effectiever inrichten van de gehele personeelsplanning.”
Wat ons onderscheidt, is dat we niet simpelweg openstaande diensten invullen, maar een brede visie op personeelscapaciteit hanteren.
“We kijken naar de grote lijnen. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie aantrekkelijk bent voor zorgprofessionals? Hoe optimaliseer je de inzet van medewerkers zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit en continuïteit? Dat is waar wij waarde toevoegen.”
Door samen te werken met zorginstellingen en hen te ondersteunen in deze transitie, dragen we bij aan een eerlijker en duurzamer systeem waarin flexibel werken mogelijk blijft zonder dat de continuïteit van zorg in gevaar komt.
Een toekomstbestendige aanpak
De zorg staat voor een cruciale keuze: vasthouden aan oude structuren of vernieuwen met oog op de toekomst. Marcel pleit voor een bredere samenwerking en meer maatwerk:
“Er wordt veel over zorgprofessionals gepraat, maar te weinig mét hen. Door beter naar hen te luisteren en hun behoeften serieus te nemen, kunnen we een duurzame oplossing vinden die werkt voor iedereen.”
Een van de manieren waarop we hierop inspelen, is met het concept Flexibel & Zeker. Dit model maakt het mogelijk om verschillende werkvormen te combineren, zodat zorgprofessionals regie behouden en zorgorganisaties tegelijkertijd hun personeelsplanning beter kunnen organiseren. Deze aanpak draagt bij aan continuïteit, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.
Marcel sluit af met een duidelijke boodschap:
“De zorg kan het zich niet veroorloven om mensen te verliezen door hun wensen en behoeften niet centraal te zetten. Laten we samen kijken naar hoe we zorgprofessionals kunnen behouden en de sector toekomstbestendig kunnen maken. Het sleutelwoord tot succes is: samenwerking.”