- Gepubliceerd op:
Voorbereid de toekomst in als zzp'er in de zorg
Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de Wet DBA opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf dat moment gaat controleren of er sprake is van een gezagsverhouding tussen jou als zzp’er en je opdrachtgever. Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe wetgeving die de beoordeling van arbeidsrelaties verder aanscherpt (de Wet Vbar). Ga voorbereid de toekomst in als zzp’er in de zorg. Lees hieronder hoe jij als zelfstandige zorgprofessional hier het beste op kan voorbereiden.
Steun vanuit brancheorganisaties
De opheffing hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor jouw werk als zzp’er in de zorg. Het doel is juist om de samenwerking tussen zorgorganisaties en zzp’ers professioneler te maken. Het is vooral belangrijk dat jij je als zzp’er profileert als zelfstandige door te voldoen aan de al bestaande geldende voorwaarden. Dit biedt jou als zelfstandige de kans om je positie te versterken en jezelf verder te professionaliseren.
De kaders voor zelfstandigheid blijven, mede dankzij de erkenning van zzp’ers door brancheorganisaties zoals Actiz en BoZ, duidelijk en werkbaar. Zzp’ers die proactief handelen, kunnen zich goed voorbereiden op de komende veranderingen.
Voldoe aan de eisen voor ondernemerschap
Het is cruciaal om je zelfstandige positie als zzp’er in de zorg te bewaken en aan de eisen voor ondernemerschap te voldoen. Dit betekent onder andere dat je zorg moet dragen voor heldere afspraken, moet werken voor meerdere opdrachtgevers en moet blijven investeren in de kwaliteit van je dienstverlening. Hieronder geven wij jou een aantal do’s en don’ts om succesvol te blijven als zzp’er in de zorg en je zelfstandige positie te behouden. Voor een volledig overzicht van de eisen voor het ondernemerschap verwijzen wij je graag door naar de website van Solopartners en Zzp-erindezorg.nl. Zo voorkom je schijnzelfstandigheid en ben je goed voorbereid op de toekomst!
Do’s:
- Maak duidelijke afspraken: Sluit duidelijke overeenkomsten met opdrachtgevers waarin je zelfstandige positie wordt benadrukt, zoals afspraken over de omvang (uren per week) en duur van het werk (aantal maanden).
- Werk voor meerdere opdrachtgevers: Zorg ervoor dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt, zodat je laat zien dat je een ondernemer bent en geen werknemer.
- Investeer in je onderneming: Houd je kennis en vaardigheden up-to-date en blijf investeren in de kwaliteit van je dienstverlening.
Don’ts:
- Laat je niet behandelen als een werknemer: Zorg dat je de controle over je eigen werk houdt en niet wordt aangestuurd als een werknemer binnen een organisatie.
- Zorg dat je opdrachten van tijdelijke aarde zijn: Werk niet te lang voor één opdrachtgever, omdat dat je zelfstandige positie kan ondermijnen.
- Vertrouw niet blindelings op oude afspraken: Wet- en regelgeving verandert, dus blijf op de hoogte van nieuwe eisen en pas je werkwijze daarop aan.
Advies nodig?
Zzp’ers die via De Nederlandse Zorg Bemiddelaar worden bemiddeld, kunnen altijd advies inwinnen over wet- en regelgeving. Heb je vragen? Neem dan contact op met je regionale contactpersoon.