Transparantie en openheid bij seksueel misbruik in de zorg

In een recent gepubliceerd artikel door BN DeStem wordt het belang benadrukt van transparantie en openheid bij seksueel misbruik in de zorg. Dit naar aanleiding van een misbruikzaak door een onbekende flexkracht bij een verpleeghuis in Breda. Eén van de conclusies: het benoemen en bespreken van seksueel misbruik zijn nodig om het probleem aan te pakken en te voorkomen dat misstanden in de doofpot belanden.

Susan van Tilburg, regiodirecteur bij De Nederlandse Zorg Bemiddelaar, gaf haar blik op de zaak aan BN DeStem: “We doen aan de voorkant heel veel om betrouwbaar personeel te kunnen leveren. Een uitvoerige dossiercheck met uiteraard de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en een persoonlijk gesprek dat van beide kanten goed moet voelen. Pas als alle vinkjes groen zijn, schrijven we iemand in.”

Naast deze maatregelen kunnen risico’s worden beperkt door te werken met vertrouwde gezichten. “Daarom proberen we ook altijd om een zzp’er voor langere tijd aan één zorgorganisatie te koppelen. Bijvoorbeeld drie of vier maanden, in plaats van maar een paar dagen. Zo beperk je de anonimiteit en voorkom je dat zorgorganisaties nauwelijks iets weten van de persoon die bij hen werkt”, aldus Susan van Tilburg.

Wij sluiten ons aan bij de woorden van oud-hoogleraar Rudi Westendorp dat openheid over dit onderwerp en het aanpakken van machtsongelijkheid structurele veranderingen kunnen brengen. Alleen door dit probleem te benoemen en erover te praten, kunnen we stappen zetten naar een veiligere zorgomgeving. Bij DNZB blijven we ons inzetten voor transparantie en het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van zorg van kwetsbaren.

Lees het volledige (Premium) artikel op BN DeStem via: www.bndestem.nl