Terug naar de basis: opladen in de natuur

Terug naar de basis: opladen in de natuur  

In ons drukke en hectische leven is het soms lastig om even tot rust te komen en op te laden. We worden constant blootgesteld aan prikkels wat kan leiden tot stress en vermoeidheid. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve manier om te ontsnappen aan deze drukte en jezelf weer op te laden: de natuur. De natuur is dé plek om even tot rust te komen. Wist je dat het ook de beste manier is om te herstellen van een drukke werkdag? 

In deze blog duiken we in het belang van tijd doorbrengen in de natuur en hoe het kan helpen om je batterijen weer op te laden.  

Natuur is goed tegen stress 
Wanneer we ons omgeven met groen, frisse lucht en natuurlijke geluiden, ervaren we een gevoel van kalmte en sereniteit. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert, de stemming verbetert en zelfs de bloeddruk en hartslag verlaagt. De natuur biedt een ontsnapping aan de constante prikkels van het leven en stelt ons in staat om te ontspannen.  

Beter geheugen en concentratie 

Verschillende studies tonen aan dat wandelen in de natuur je geheugen en concentratie verbetert. Zo werden de studenten van de universiteit van Michigan in twee groepen verdeeld. Een groep ging een wandeling maken in de bomentuin, de andere groep langs een straat. Na terugkeer bleek dat de groep die door de bomentuin had gestruind, 20 procent beter presenteerde op de geheugentest. Ook voor concentratieproblemen kan de natuur heilzaam werken. De wandelaars die in de natuur liepen, scoorden beter op de concentratietest dan de groep die door de drukke straat een wandeling maakte. 

Remedie tegen oververmoeidheid 

Het moderne leven vereist vaak dat we voortdurend moeten schakelen. Dit kan leiden tot mentale vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen. De natuur biedt een uitweg uit deze mentale overbelasting. Door jezelf onder te dompelen in de natuur, geef je je geest de kans om te herstellen en te ontspannen. Het observeren van de natuurlijke omgeving, zoals het luisteren naar het ruisen van de bladeren of het kijken naar een kabbelende beek, helpt om de mentale vermoeidheid te verminderen en de focus te herstellen. 

Voorkom ontstekingen 
De natuur heeft nog meer handige voordelen. Het kan namelijk helpen bij het voorkomen van ernstige ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen nauw samenhangen met verschillende gradaties van hartritmestoornissen, auto-immuunziekten, depressie en kanker. Zo blijkt uit een studie waarbij senioren na een weekendtripje in het bos minder ontstekingen en een lagere bloeddruk hadden. Extra reden dus om je volgende vakantietripje naar de natuur te boeken.  

Als we de natuur in ons drukke leven opnemen, geven we onszelf de mogelijkheid om te ontsnappen aan de stress en hectiek van de dag. Door tijd door te brengen in de natuur kunnen we onze batterijen opladen, mentale vermoeidheid verminderen en een diepere verbinding met onszelf en de wereld om ons heen ervaren. Dus kom uit die comfortzone en omarm de kracht van de natuur. Je zult versteld staan van het positieve effect dat het kan hebben op je welzijn. 

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21996763/