Hoe regel je een eigen pensioen als zzp’er?  

Als zelfstandige heb je veel vrijheid en flexibiliteit. Echter, het opbouwen van een solide financiële toekomst, met name met betrekking tot je pensioen, is een belangrijke overweging die vaak over het hoofd wordt gezien. In tegenstelling tot werknemers in loondienst ben je als zzp’er verantwoordelijk voor je eigen pensioenvoorziening. Gelukkig zijn er verschillende pensioenregelingen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van zelfstandig ondernemers.  

In deze blog bespreken we enkele van de belangrijkste opties en geven we inzicht in hoe je een pensioen kunt opbouwen als zelfstandig ondernemer.   

1. Lijfrente opbouwen 

Bij een lijfrente spaar je voor een bedrag dat je, als je bijvoorbeeld stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Met lijfrente is het bedrag dat je opbouwt niet belast als vermogen en de inleg is fiscaal aftrekbaar, dit betekent dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Wanneer je het geld uiteindelijk aan jezelf uitkeert, betaal je natuurlijk daarover wel belasting. 

2. Je hypotheek aflossen 

Heb jij een eigen koophuis of ga je er één kopen? Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek versneld af te lossen zodat je na je pensionering minder woonlasten hebt. Je betaalt dan ook minder vermogensrendementsheffing. Wel los je af van je netto-inkomen en heb je minder hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is het risico dat je hele pensioen in één stuk vastgoed zit. 

3. Beleggen  

Door regelmatig te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen, kun je potentiële groei realiseren voor je pensioenkapitaal. Beleggen brengt echter ook risico’s met zich mee, dus het is belangrijk om je bewust te zijn van de marktomstandigheden en je beleggingsstrategie zorgvuldig te plannen. 

4. Zelf sparen 

Als zelfstandig ondernemer kun je ervoor kiezen om zelf te sparen voor je pensioen. Hoewel dit geen specifieke pensioenregeling is, kun je wel regelmatig geld opzijzetten op een aparte spaarrekening. Dit geeft je flexibiliteit en controle over je pensioenopbouw, maar het vereist wel discipline. Het geld dat je opzijzet, is fiscaal aftrekbaar binnen bepaalde grenzen.  
 

5. Oude pensioenregeling voortzetten 

Was je in dienst voordat je als zzp’er aan de slag ging? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten, inclusief alle aanvullende dekkingen (zoals nabestaandenpensioen). Of premievrijstelling als u arbeidsongeschikt wordt. Let wel op dat je het voortzetten van je pensioenregeling binnen 9 maanden na je dienstverband aanvraagt en binnen 15 maanden laat ingaan. De pensioenpremie die je betaalt voor deze vrijwillige voortzetting, is maximaal tien jaar na uitdiensttreding aftrekbaar.  

Tot slot: het is belangrijk om je te laten adviseren door een financieel adviseur om de beste optie te bepalen die past bij jouw specifieke situatie en doelen. Wil je meer weten over je pensioen en hoe je dit het beste kunt regelen? Bekijk dan onderstaande bronnen voor meer informatie: 
 

Bronnen:

https://ondernemersplein.kvk.nl/als-zzper-pensioen-opbouwen/  
https://www.solopartners.nl/kennisbank/hoe-bouw-je-pensioen-op-als-zzper-in-de-zorg/   
https://www.ikwordzzper.nl/zzp-kennisbank/sparen-en-pensioen/wat-zijn-de-pensioenmogelijkheden-als-zzper/