Handhaving op schijnzelfstandigheid
niet abrupt


Handhaving op schijnzelfstandigheid niet abrupt. Zorgorganisaties krijgen eerst kans om problemen aan te pakken, voordat boetes worden uitgedeeld

 De Belastingdienst zal zich zeer terughoudend opstellen wanneer opdrachtgevers zelfstandigen inhuren die eigenlijk als werknemer moeten worden beschouwd. Dit heeft staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) benadrukt tijdens een debat met de Tweede Kamer over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Zzp’ers hoeven niets te vrezen: zij krijgen geen naheffing of boete. 

Voorzichtig handhaven
De handhaving gaat per 1 januari in, maar zal niet abrupt en zonder waarschuwing worden doorgevoerd. Idsinga gaf aan dat de Belastingdienst niet “hysterisch” zal optreden en benadrukte dat de Belastingdienst “zeer zeer terughoudend” zal zijn met het opleggen van boetes om onrust te voorkomen. Het doel hiervan is om te zorgen voor een “zachte landing”. Dit betekent dat als een organisatie schijnzelfstandigen in dienst blijkt te hebben, het eerst de kans krijgt om dit probleem aan te pakken voordat er boetes worden uitgedeeld. 

Werkgevers die zich bewust schuldig maken aan schijnzelfstandigheid en na een aanwijzing geen verbetering laten zien riskeren een boete, maar deze is fors lager dan de gebruikelijkere 50 procent van de inkomstenbelasting zonder maximum. Namelijk 10 procent met een maximum van 5514 euro. Daarnaast wordt de naheffing van belastingen en premies met terugwerkende kracht beperkt tot 1 januari 2025. Normaal gesproken zou dit tot vijf jaar terug kunnen worden geëist. 

Stappenplan Inhuur Zorgprofessionals
Voor zorginstellingen is het behoud van een flexibele schil van essentieel belang. De opheffing van het moratorium moet ervoor zorgen dat zorgorganisaties de samenwerking met zzp’ers verder professionaliseren en daarom heeft DNZB voor al haar relaties het Stappenplan Inhuur Zorgprofessionals uitgewerkt (lees hier meer), zodat zij ook na 1-1-2025 zzp’ers kunnen inzetten binnen de wet- en regelgeving.  

Ook als u geen actieve relatie bent van De Nederlandse Zorg Bemiddelaar kunt u ons benaderen voor een consult. Neem hiervoor contact op met Susan van Tilburg op 06-12210045 of stuur een mail naar  info@dnzb.nl.