- Gepubliceerd op:
Zorgverleners pleiten voor meer aandacht voor zelfredzaamheid
Zorgverleners pleiten voor meer aandacht voor zelfredzaamheid
In de huidige zorgsector klinkt steeds vaker de roep om meer aandacht voor zelfredzaamheid bij cliënten. Uit een recent onderzoek van Nivel blijkt dat verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk van mening zijn dat zelfredzaamheid een belangrijkere plaats zou moeten innemen in de zorg. Dit sluit aan bij het overheidsbeleid dat gericht is op langer zelfstandig thuis wonen en de inzet van technologische ondersteuning om dit mogelijk te maken.
Het concept van reablement—dat erop gericht is het functioneren van mensen te verbeteren zodat zij zo zelfstandig mogelijk hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren—krijgt hierbij een centrale rol. In plaats van te ‘zorgen voor’, worden zorgprofessionals aangemoedigd om te ‘zorgen dat’. Dit houdt in dat zij cliënten ondersteunen in hun zelfstandigheid, zodat zij zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen behouden.
Toch is het begrip reablement nog niet overal ingeburgerd. Volgens het Nivel-onderzoek was een meerderheid van de ondervraagde zorgverleners, vooral praktijkondersteuners in huisartsenpraktijken, niet bekend met het concept. Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging bleken vaker bekend te zijn met de term. Na een toelichting over wat reablement inhoudt, gaf echter 81% van de zorgverleners aan een positieve houding te hebben ten opzichte van deze aanpak.
Hoewel zorgprofessionals vertrouwen hebben in hun vermogen om zelfredzaamheid te bevorderen, lopen zij in de praktijk tegen uitdagingen aan. Zo blijkt het moeilijk om zelfredzaamheid te stimuleren wanneer cliënten niet bereid zijn om bepaalde taken zelf uit te voeren. Bovendien ervaren zorgverleners soms druk vanuit cliënten en hun naasten, die verwachten dat de zorgprofessional alle taken overneemt, zelfs als de cliënt nog veel zelf kan doen.
De zorgprofessionals uit het onderzoek pleiten daarom voor een breder maatschappelijk bewustzijn over het belang van zelfredzaamheid. Dit bewustzijn zou niet alleen bij cliënten en hun naasten, maar ook bij huisartsen en ziekenhuisprofessionals moeten groeien. Alleen zo kan reablement effectief worden toegepast en kan de druk op de zorg worden verminderd.
Bron: www.nivel.nl