- Gepubliceerd op:
Tips voor belastingaangifte zzp’ers
Tips voor belastingaangifte zzp’ers
Je hebt nog een aantal weken de tijd om de inkomstenbelasting te doen. Aangifte doen als zzp’er is iets ingewikkelder dan als werknemer. Je winst uit je onderneming als zzp’er in de zorg wordt belast in box 1. Weet jij wat dit inhoudt en kun jij hier zelf mee aan de slag? We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
- Neem je fiscale aftrekposten als zzp’er mee
Natuurlijk ben je geen ondernemer geworden voor de fiscale voordelen, toch kun je als ondernemer goed gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen. Denk aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. De zelfstandigenaftrek geldt voor alle zzp’ers die aan het urencriterium voldoen (minimaal 1.225 uren per jaar). Het voordeel van deze aftrekposten is dat ze je belastbaar inkomen verlagen. Je betaalt dus over een lager bedrag belasting.
- Kijk goed naar je zakelijke kosten
Alle zakelijke kosten die je voor je bedrijf maakt zijn aftrekbaar van de winst. Het moet wel aannemelijk zijn dat je die kosten voor je onderneming hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven voor scholing, werkkleding en (zakelijke) telefoon- en internetkosten. De Belastingdienst controleert regelmatig of de kosten die je opgeeft wel echt zakelijke kosten zijn.
Tip: investeer in de kwaliteit van jouw dienstverlening en natuurlijk in jezelf, bijvoorbeeld door opleidingen, bijscholingen of cursussen te volgen. In 2022 is de studiekostenaftrek vervallen, maar dat geldt niet voor jou als ondernemer, zolang de studie maar betrekking heeft op jouw beroep. Daarnaast kan je tegenwoordig ook een subsidie krijgen, genaamd STAP: Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Dit is een budget van maximaal €1000,- per jaar dat je kan aanvragen voor scholing en ontwikkeling.
Denk ook aan je reiskosten naar opdrachtgevers. Het is niet vanzelfsprekend dat je reiskosten bij opdrachtgevers in rekening mag en kan brengen. Je gemaakte reiskosten mag je wel in aftrek brengen op jouw inkomen. Meestal is dit maximaal € 0,19 per zakelijk gereden kilometer.
- Zelf pensioen opbouwen
Als zzp’er kun je zelf pensioen opbouwen. Een deel van je inkomen kun je fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen. Dat deel heet (fiscale) jaarruimte. Als zzp’er kun je geld storten op een lijfrente- of bankspaarrekening of je kan gebruik maken van de jaar- en reserveringsruimte. Beide regelingen zorgen ervoor dat je fiscaal vriendelijk geld opzij kunt zetten omdat het gereserveerde bedrag afgetrokken mag worden van het inkomen bij de inkomstenbelasting. Er zijn wel voorwaarden en maximumbedragen aan verbonden, deze kan je terugvinden op de website van de Belastingdienst.