ZZP’ers in de zorg en BTW

  • 03 oktober 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

We krijgen regelmatig vragen over het onderwerp BTW in combinatie met het ZZP-schap in de zorg. Om je een helder beeld te geven, heeft Solopartners een artikel geschreven waarin een aantal belangrijke zaken staan beschreven. Hieronder tref je een samenvatting aan van deze punten.

Ben ik nu wel of niet vrijgesteld van BTW?

Dat is een vraag die vaak vanuit de ZZP’er gesteld wordt. Jij als ondernemer kan niet worden vrijgesteld van BTW. Maar volgens de belastingdienst zijn ZZP’ers die medische handelingen uitvoeren die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens, wel vrijgesteld van BTW.

Hier tref je een schematisch overzicht dat een ruw beeld geeft over wanneer wel en geen BTW wordt berekend. Als zorg verlenen voor jou vrijgesteld is van BTW, maar je besluit andere activiteiten te ondernemen die commercieel van aard zijn – zoals bijvoorbeeld voor de klas staan om les te geven – dan kan het zo zijn dat je daar wel BTW voor moet rekenen enzovoorts.

Belastingdienst vraagt steeds vaker diploma’s op

Sinds dit jaar krijgen steeds meer ZZP’ers in de zorg verdiepende vragen van de belastingdienst over hun BTW vrijstelling. De belastingdienst doet meer onderzoek naar de diploma’s die een ZZP’er in de zorg heeft. Waarom doen zij dat? Zoals hierboven aangegeven lees je op de website van de belastingdienst de zin: ‘Medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens zijn vrijgesteld van btw.’ Het zwaartepunt ligt op ‘gezondheidskundige verzorging’.

De gedachtegang achter de BTW vrijstelling is dat deze dus geldt bij persoonlijke verzorging die gezondheidskundig is. Maar niet iedere ZZP’er in de zorg biedt persoonlijke verzorging aan het lichaam. Er zijn bijvoorbeeld begeleiders actief die helemaal geen persoonlijke verzorging bieden en geen diploma hebben op het vlak van gezondheidskunde. Om die reden vraagt de belastingdienst steeds vaker diploma’s op bij ZZP’ers die BTW vrijstelling claimen, om te zien of dat diploma de ZZP’er wel geleerd heeft om persoonlijke verzorging te bieden.

Heb je nog vragen over het ZZP-schap in de zorg en BTW? Neem dan contact op met de belastingdienst.

  • 03 oktober 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01