Zichtbaar maken BIG-nummer voorlopig niet verplicht

  • 02 mei 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Half februari werd vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het nieuws naar buiten gebracht dat BIG-geregistreerde zorgverleners per 1 april 2019 verplicht zijn om hun BIG-nummer zoveel mogelijk zichtbaar te maken.

Omdat diverse beroeps- en brancheorganisaties zich erg overvallen voelde door deze maatregel, heeft minister Bruins besloten om deze voorlopig niet door te zetten. Onder andere V&VN tekende protest aan tegen de gang van zaken rondom dit besluit.

De vermelding van het BIG-nummer moet ervoor zorgen dat zorgvragers beter de bevoegdheid van zorgverleners kunnen achterhalen doordat ze zo beter vindbaar zijn in het register. Uit de praktijk blijkt dat sommige zorgverleners niet goed te vinden zijn op naam. Dit komt bijvoorbeeld door veel voorkomende achternamen of het gebruik van de achternaam van een partner of roepnaam.

De minister heeft aangegeven voldoende tijd te nemen om de maatregel goed te implementeren en een oplossing te zoeken, zonder dat hier een hoge administratieve last bij komt kijken. De beroeps- en brancheorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie zullen hierbij betrokken worden, zodat ook zij hun input kunnen geven.

Ondanks dat er besloten is om voorlopig de zichtbaarheid van het BIG-nummer niet verplicht te stellen, heeft DNZB hier al wel actie op ondernomen. Met een aanpassing in ons systeem, MijnDNZB, kunnen de verpleegkundigen hun BIG-nummers gemakkelijk op de factuur inzichtelijk maken. Ook wij van DNZB zijn voorstander van transparantie en zullen er daarom alles aan doen om de ZZP’ers bij deze en komende maatregelen te helpen.

  • 02 mei 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01