Zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen

  • 25 juli 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Als ZZP’er heb je - onder voorwaarden - recht op een aantal fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, maar ook alle zakelijke kosten die je voor je bedrijf maakt zijn aftrekbaar van de winst. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven voor scholing, werkkleding en een zakelijke telefoon.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek geldt voor alle ZZP’ers die aan het urencriterium voldoen en die bij het begin van het jaar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Wat zijn de eisen van het urencriterium? Je moet per jaar 1.225 uren hebben besteed aan je onderneming, dit betekent dat je gemiddeld 24 uur per week moet werken (zonder vakanties) om daarvoor in aanmerking te komen. Het gaat niet alleen om de uren die je maakt voor je opdrachtgevers, maar ook uren die je besteedt aan bijvoorbeeld acquisitie, woon-werkverkeer, je website, het kopen van bedrijfsmiddelen, het bijhouden van je administratie etc.

Bij de aangifte voor de inkomstenbelasting mag je de zelfstandigenaftrek van je winst aftrekken. Dit is een vast bedrag namelijk €7.280 (2019). Zo betaal je dus over een lager bedrag belasting. Heb je de AOW-gerechtigde leeftijd wel bereikt dan heb je recht op de helft van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst, behalve als je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek kan worden verrekend in de volgende 9 jaar. 

Startersaftrek

Ben je een startende ondernemer? Dan kan je aanspraak maken op een verhoging van de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar van je onderneming kan je deze extra aftrek maximaal drie keer toepassen. Wie bij het begin van het jaar de AOW-leeftijd heeft bereikt en recht heeft op startersaftrek krijgt een aftrek van 50% van de genoemde bedragen. De startersaftrek is €2.123 (2019). Je mag hier gebruik van maken als:

  • je in één of meer van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was
  • je in deze periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast

Ook de startersaftrek geef je aan tijdens het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Je telt het bedrag van de startersaftrek op bij de zelfstandigenaftrek en trekt dat af van je winst.

MKB-winstvrijstelling

Voor kleine ondernemers is er de MKB-winstvrijstelling. Je kunt er sinds 2010 ook gebruik van maken als je ondernemer bent en niet voldoet aan het urencriterium. Hiermee kun je 14% van je winst vrijstellen van belastingaftrek. Tot slot kun je, voor investeringen in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Tip: zet elke maand geld opzij voor als je inkomstenbelasting en eventuele premies van volksverzekeringen moet betalen.

Klik hier voor meer informatie over ondernemersaftrekmogelijkheden.

  • 25 juli 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01