Wat betekent Prinsjesdag voor jou als ZZP’er?

  • 20 september 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Op Prinsjesdag 2019 heeft het kabinet zijn plannen voor 2020 bekend gemaakt. Ben je benieuwd wat dit voor jou betekent als ZZP’er? Hieronder vind je de belangrijkste punten.

Zelfstandigenaftrek omlaag

Zoals eerder beschreven in de blog ‘zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen’ kan je als ZZP’er gebruik maken van de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekposten verlagen je belastbaar inkomen. Je berekent zo over een lager bedrag belasting. Vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek in stappen van € 250 per jaar verlaagd tot uiteindelijk € 5.000 in 2028.

Belasting op inkomsten

Ben je ZZP’er en heb je een eenmanszaak? Dan is de winst van je onderneming belast in box 1 van de inkomstenbelasting. In deze box 1 wordt vanaf 2020 een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Over je belastbaar inkomen tot € 68.507 betaal je 37,35% belasting. Over het meerdere geldt een tarief van 49,5%. Op de berekende belasting breng je de heffingskortingen in mindering. Eén hiervan is de arbeidskorting. Deze gaat omhoog. Hiervan profiteren vooral de inkomens tussen de € 20.000 en € 35.000. Ook de algemene heffingskorting gaat omhoog. Van de verhoging van deze algemene heffingskorting profiteren inkomens tot € 68.507. De korting is inkomensafhankelijk, waarbij lagere inkomens meer voordeel hebben dan hogere inkomens.

Subsidieregeling vervangt scholingsaftrek

De scholingsaftrek in de inkomstenbelasting vervalt. In plaats van deze aftrekpost komt de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie). Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt daarvoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan. Voor meer informatie hierover, lees hier verder.

Overige wetswijzigingen voor ZZP’ers

Wil je meer weten over veranderingen in wetgeving en regels en wat er de komende tijd gaat veranderen? Bekijk hier dan alle wetswijzigingen en nieuwe regels.

  • 20 september 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01