Update Wet DBA

  • 18 juli 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Het is alweer enige tijd geleden dat wij het nieuws over de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) hebben gedeeld. Er zijn inmiddels wat nieuwe ontwikkelingen geweest. Daarom hebben we alles nog even op een rijtje gezet.

Hoe zat het ook alweer?

In mei 2016 is de Wet DBA in werking getreden. Dit betekende het einde van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). De vervanging van de VAR was nodig omdat bleek dat de VAR onder andere schijnzelfstandigheid stimuleerde en door de vrijwaring van de opdrachtgever de verantwoordelijkheid geheel bij de opdrachtnemer zou liggen.
De bedoeling van de Wet DBA was opdrachtgevers en opdrachtnemers gezamenlijk de verantwoordelijkheid te laten dragen voor de arbeidsrelatie die zij zijn aangegaan. Gaat een ZZP’er voor een opdrachtgever werken? Dan moeten zij samen bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. In veel gevallen is het duidelijk dat hiervan geen sprake is. In twijfelgevallen kunnen ZZP’ers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst gebruiken, maar dat is niet verplicht.

Geen boetes en naheffingen tot ten minste 1 januari 2020

Er is echter gebleken dat de wet niet de gewenste duidelijkheid en rust bracht als was verwacht. Het kabinet heeft daarom besloten de Wet DBA te vervangen en geldt er tot 1 januari 2021 een overgangsperiode. Dit betekent dat de belastingdienst tot die tijd de Wet DBA niet handhaaft. Opdrachtgevers krijgen dus geen naheffingen of boetes als achteraf beoordeeld wordt dat de ZZP’er toch in loondienst werkte, tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is. Dit betekent; opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voorbestaan. De belastingdienst moet dan aan kunnen tonen dat:

  • Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  • Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid.
  • Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Opvallende zaken

Op 24 juni 2019 presenteerden Minister Koolmees een rapportage over de voortgang van de Wet DBA en daarin stonden enkele opvallende zaken in:

  • Werk je voor een tarief van €16,- per uur of meer? Als je aan deze regels voldoet, dan kun je jezelf als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB) blijven zien. Werk je voor minder? Dan is het uitgesloten dat je IB ondernemer bent. Dit minimum tarief is bedoeld om ZZP’ers tegen zichzelf ‘te beschermen’ en de hoogte hiervan houdt rekening met de armoedegrens. Vanaf dit tarief is het uiteraard niet zeker of je buiten dienstverband werkt (daar is de webmodule voor bedacht).
  • Werk je voor een tarief tussen €16 en €75 per uur? Dan dient de opdrachtgever gebruik te maken van de webmodule. Er zijn 70 vragen die de opdrachtgever antwoord moeten gaan geven op de gewenste ‘buiten dienstverband’ status.
  • Werk je voor €75 of meer? Dan kun je een ‘zelfstandigenverklaring’ krijgen voor maximaal een jaar. Je bent dan automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Werk je langer dan een jaar op een opdracht, dan dien je alsnog de webmodule te gebruiken.

Bron: Belastingdienst

  • 18 juli 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01