Tips voor persoonlijke hygiëne

  • 21 februari 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Als ZZP’er in de zorg sta je altijd in contact met cliënten. Omdat je in de zorg werkt met kwetsbare mensen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hygiëne. En hoewel hygiënisch werken heel normaal is, kan het er soms door alle drukte een beetje bij inschieten. Toch is het belangrijk om goed na te denken over hygiëne. Vandaag gaan we hier wat dieper op in!

Het belang van hygiëne

Naast dat het prettig is dat jij als ZZP’er schoon en verzorgd werkt, is het ook van belang in het kader van infectiepreventie. Infecties kunnen enorme gevolgen hebben: patiënten kunnen ziek worden en complicaties oplopen.

Handhygiëne

Handhygiëne is erg belangrijk om mogelijke problemen te voorkomen. Je kunt heel lang je handen wassen, maar dit betekent niet altijd dat het voldoende is. Raak bijvoorbeeld de kraan niet aan en vergeet je vingertoppen en duimen niet. Als er geen vloeibare zeep beschikbaar is, kun je als tweede optie vloeibaar afwasmiddel gebruiken. Andere opties vind je hier.

Bij handhygiëne is het ook belangrijk dat je geen lange nagels, nepnagels of nagellak hebt. Ook sieraden als ringen en horloges worden afgeraden.

(Mobiele) telefoons

Misschien verwacht je het niet, maar met mobiele telefoons moet je goed opletten! Bijna iedereen houdt zijn telefoon dagelijks wel vast. Hoewel het niet wordt aangeraden om je (mobiele) telefoon mee te nemen tijdens het werk, kan dit soms noodzakelijk zijn voor je werkzaamheden. Gelukkig zijn er speciale desinfecteer doekjes voor (mobiele) telefoons. Als je in een kamer komt van een cliënt die besmet is met antibioticaresistente bacteriën kun je je telefoon beter buiten de kamer laten.

Help elkaar!

Als ZZP’er in de zorg verleen je voornamelijk zorg aan cliënten. Maar we zorgen natuurlijk ook voor elkaar! Hier hoort ook het tips geven over hygiënisch werken bij. Deel je kennis dus vooral met je collega’s en andere ZZP’ers. Zo zorgen we met zijn allen voor een optimale werkomgeving met zo min mogelijk gevaren voor cliënten en patiënten!

Wil je meer weten over hygiëne? Bij Zorg voor Beter vind je meer tips over hygiëne en infectiepreventie.

  • 21 februari 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01