Meer opdrachten met een sterke eerste indruk

  • 23 augustus 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Als ZZP’er wil je doorlopend over voldoende opdrachten beschikken. Misschien is dat voor jou geen probleem, maar het is ook mogelijk dat je veel moeite moet doen om nieuw werk binnen te halen. In het laatste geval is het verstandig om eens goed na te denken over de eerste indruk die je maakt op potentiële opdrachtgevers. Want stel je voor dat kleine aanpassingen jou veel meer succes brengen?

Het belang van een eerste indruk

Je hebt vast zelf ook weleens gemerkt dat een eerste indruk die je van iemand had, niet helemaal juist was. Maar er kan heel wat tijd voorbij gaan voordat je van mening bent veranderd. De Nederlandse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk beschrijft dit in haar boek ‘De eerste indruk’. Iemand zal veel positieve eigenschappen van je moeten ervaren voor het negatieve verdwijnt.
Vaak wordt dit vergeleken met het doen van een dure aankoop. Om te bevestigen dat je de juiste keuze hebt gemaakt, wil je de eerste indruk graag behouden. Word je door iemand direct beoordeeld als onprofessioneel of onvriendelijk, dan kom je daar moeilijk vanaf.

Kleding

Maar hoe maak je nou een sterke eerste indruk? Er zijn een aantal factoren belangrijk. Kleding om te beginnen. Hoe dan ook, hou het een beetje netjes en laat je afgetrapte sneakers maar thuis. Broeken met gaten en in de was verbleekte shirts maken ook niet bepaald de juiste indruk. Piercings en tatoeages kun je beter verbergen, indien mogelijk. Ook al vind je ze zelf nog zo mooi, in veel organisaties worden ze niet gewaardeerd.

Verzorging

Lichamelijke verzorging vraagt ook om aandacht, zeker in de zorg is persoonlijke hygiëne heel belangrijk. In de zorg gelden een aantal richtlijnen; zoals korte schone nagels en lang haar moet vast zitten. Ga daarom niet met je lange kunstnagels op gesprek bij een potentiele opdrachtgever! Het is heel logisch allemaal, maar toch vermelden we het.

Houding

Met een respectvolle houding kom je ver. Ga met zelfvertrouwen naar een afspraak. Sta rechtop en kijk iemand altijd aan als je een handdruk geeft. Maar probeer niet te overdrijven door je uit de hoogte of zelfs neerbuigend te gedragen of door iemand op een ongemakkelijke manier aan te staren. Probeer tenslotte altijd een open houding aan te nemen in het gesprek.

Goede voorbereiding

Daarnaast zal je inhoudelijk goed voor de dag moeten komen. Ga voorbereid op pad en denk na over wat je wil zeggen. Het zou zonde zijn als je jezelf niet verdiept hebt in de opdracht en organisatie. Tot slot: kom op tijd! Want ja, je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken!

Meer tips? Lees het hele artikel hier

 

  • 23 augustus 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01