Mantelzorg naast je werk

  • 21 maart 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

In dit nieuwsbericht gaan we in op het onderwerp mantelzorg. Als mantelzorger verleen je hulp en ondersteuning aan familieleden, vrienden of huisgenoten. Veel Nederlanders doen dit naast hun werk, hobby’s en/of gezinsleven. Uit onderzoek blijkt dat bijna twee miljoen mensen deze combinatie maken! Ben jij ook mantelzorger? In dit artikel lees je hier meer over!

Feiten en cijfers

Op 13 februari jl. publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek over werk en mantelzorg. In dit onderzoek staat beschreven hoe mensen mantelzorg combineren met een baan. Zo brengen mantelzorgers bijvoorbeeld hun partner naar de dokter, helpen ze hun ouders met douchen of doen ze de administratie voor een zieke buurman. Het onderzoek wijst uit dat wanneer de zorg meer dan 8 uur per week beslaat, mensen een grotere tijdsdruk ervaren en over het algemeen minder tevreden zijn.

Combineren met werk

Het merendeel van de werkende mantelzorgers heeft aangegeven dat het verlenen van mantelzorg goed te combineren is met hun werk. 400.000 mantelzorgers verlenen intensieve mantelzorg naast hun werk. Gemiddeld werken de mantelzorgers 31 uur per week en besteden zij 21 uur aan het verlenen van zorg. 20% van deze groep geeft aan ontevreden te zijn over hun eigen leven en 40% ervaart een erg hoge tijdsdruk.

Hoe ga je om met een hoge tijdsdruk?

Als je naast je werk ook mantelzorg verleent, zijn flexibele werktijden en begrip erg belangrijk. Soms kan een tijdsprobleem worden opgelost door te schuiven in je werktijden. Ben jij als werkende (ZZP’er) ook mantelzorger? Bespreek dit vooral met je omgeving. Als je blijft praten over de druk die je ervaart, kunnen anderen je hierbij helpen. Wil je meer weten over het onderzoek naar werk in combinatie met mantelzorg? Bekijk dan hier de publicatie van het SCP!

  • 21 maart 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01