10x hoe-zat-het-ook-alweer: documenten, wetten en btw

  • 15 oktober 2018
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Het ondernemerschap brengt een hoop met zich mee. Veel leuke dingen, maar helaas soms ook minder leuke of makkelijke dingen. Om jou in deze tijden ook te kunnen steunen, hebben we een handig lijstje gemaakt van de 10 handigste begrippen die jij als zorgverlener kunt tegenkomen op het gebied van documenten, btw en wetten!

1. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Deze wet heeft te maken met het garanderen van privacy en persoonsgegevens. Als ZZP’er in de zorg heb je te maken met gevoelige en persoonlijke informatie van cliënten. Je bent dan ook verantwoordelijk om daar op een juiste manier mee om te gaan. Opfrisser nodig? Hier lees je alles over de wet!

2. Bemiddelingsfee

De bemiddelingsfee is een vergoeding die je als ZZP’er betaalt aan een (zorg)bemiddelaar. Dit doe je omdat een bemiddelaar jou een service verleent. Bij DNZB bestaat dit bijvoorbeeld uit de vele opdrachten en opdrachtgevers waar jij uit kunt kiezen. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan! Daarnaast ben je door MijnDNZB minder tijd kwijt aan je eigen administratie. De bemiddelingskosten die je betaalt kun je in mindering brengen bij het opgeven van je omzetbelasting.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de gevolgen van eventuele fouten of vergissingen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Let wel: een beroepsfout die alleen vermogensschade als gevolg heeft (dus zonder beschadigd van een zaak of letsel van personen) is met een normale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet gedekt.

4. BIG-registratie

Ben jij verpleegkundige met niveau 3IG of hoger? Dan moet je je registreren in het BIG-register, een Nederlandse databank waarin officieel erkende gezondheidswerkers geregistreerd staan. Wist je dat er ruim 350.000 zorgverleners in dit register staan? Dit gaat om artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidspsychologe en meer.  Het register geeft jou als verpleegkundige ZZP'er de bevoegdheid van een zorgverlener. Let dus goed op dat je je registreert!

5. HKZ-keurmerk

Een redelijk nieuw begrip! Het HKZ-keurmerk is ontstaan om de kwaliteit van ZZP’ers in de zorg, opdrachtgevers en intermediairs inzichtelijk te maken. Als ZZP’er heb je met het keurmerk op zak zekerheid dat je voldoet aan alle verplichtingen van de Wkkgz. Meer weten? Hier lees je 10 redenen om het keurmerk aan te vragen!

6. Omzetbelasting

Ook wel btw. Als ZZP’er in de zorg ben je over het algemeen vrijgesteld van btw (de belasting over je omzet) als je zorg verleent aan een mens. DNZB verleent echter een zakelijke dienst. Daarom zijn wij niet vrijgesteld van btw. Dit betekent dat de belastingdienst btw in rekening brengt over de bemiddelingsfee.

7. Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag (als ZZP’er in de zorg) in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Als ZZP’er ben je verplicht een VOG aan te schaffen. Dit kun je doen bij de gemeente. 

8. Voorschotbetaling

Een voorschotbetaling is een versnelde uitbetaling waar je als ZZP’er bij DNZB gebruik van kunt maken. Hierdoor heb je het geld binnen een aantal werkdagen (na afloop van de maand) op je rekening staan. Makkelijk én snel!

9. Wkkgz

De Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg is een wet waarin staat vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt.De wet zorgt o.a. voor een snellere aanpak van klachten, waarbij zorgmedewerkers veilig incidenten kunnen melden. Als ZZP'er moet je je aansluiten bij een klachtencommissie. SoloPartners is hier een goede optie voor! Door het afsluiten van een abonnement bij de geschilleninstantie ben je verzekerd van het feit dat je voldoet aan de wettelijke eis!

10. Wet DBA

Sinds 1 mei is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de Wet DBA: de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Deze wet geeft aan dat jij als ZZP’er samen met de opdrachtgever verantwoordelijk bent voor een duidelijke arbeidsrelatie en dat er geen sprake is van loondienst. In twijfelgevallen kun je een modelovereenkomst gebruiken, maar dit is niet verplicht.

Wil je meer weten over documenten, wetten en btw?

Op onze aanmeldpagina vertellen we je meer over de documenten die je nodig hebt om je aan te melden als ZZP'er bij DNZB. Heb je verder nog vragen? Team DNZB staat voor je klaar, dus neem vooral contact met ons op!

  • 15 oktober 2018
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01