Hoe herken je stress? En wat kan je eraan doen?

  • 08 augustus 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

De meeste mensen hebben het vast en zeker wel eens ervaren: stress. Als zelfstandige lijkt het leven vaak zorgeloos, de vrijheid die je hebt om je eigen tijd in te delen klinkt als muziek in de oren. Uit onderzoek is gebleken dat ook ZZP’ers regelmatig stress ervaren. Hierdoor is het lastig om werk en privé in balans te houden. Op zich is dit niet erg want een beetje stress zorgt er juist voor dat je goed kunt presteren, maar teveel is natuurlijk niet goed want dan kan je gezondheid er onder lijden. Hieronder vertellen wij hoe je stress herkent bij jezelf of bij een ander en hoe je hier het best mee om kunt gaan.

Je bent altijd bezig

Als ZZP’er sta je altijd voor je opdrachtgevers klaar. ‘Nee’ zeggen is vaak lastig en in jouw ogen geen optie. Je wil de opdrachten zo goed mogelijk uitvoeren. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je genoeg opdrachten behoudt. Op de momenten dat je het wat rustiger hebt, ben je bezig met het volkrijgen van je agenda of het checken van je mail. Vergeet ook niet de tijd die je kwijt bent aan je administratie. Kortom: je bent altijd bezig met je werk.

Tijd is geld

Je maakt vaak lange dagen want: tijd is geld. Logisch dat je af en toe onzeker bent over je inkomsten. Als het even tegen zit en je hebt wat minder opdrachten, betekent dit ook dat je inkomen minder is, maar je vaste lasten lopen wel gewoon door. Logisch dat dit soms voor stressvolle situaties kan zorgen!

Hoe kan je grip houden op je stress?

  1. Stress geeft vaak lichamelijke klachten, zorg daarom goed voor jezelf. Probeer gezond te eten, pak regelmatig je beweging en probeer voldoende nachtrust te nemen. Hierdoor ben je vaak productiever, het houdt je geest helder en daarnaast kan een fitter lijf beter tegen stress.
  2. Een dag heeft maar 24 uur en daar kan je niet alles in proppen. Stel voor jezelf prioriteiten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door aan het begin van een week een lijstje of planning te maken voor jezelf van de meest belangrijke taken die echt moeten gebeuren.
  3. Probeer voor jezelf tijd af te kaderen dat je niet bereikbaar bent, hoe lastig dit ook is. Alleen op deze manier kom je echt tot je rust en kan je het werk even loslaten. Hierbij hoef je niet meteen te denken aan een vakantie, maar je kan ook even lekker een dagje lekker niks doen. Je bent daarna echt weer opgeladen!
  4. Probeer erover te praten met familie en vrienden, stress is heel normaal en bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad. Door dit te delen met anderen, kom je misschien wel tot een oplossing en zo niet dan kan je in ieder geval even je hart luchten. Ben je zo ver dat je het gevoel hebt overbelast te zijn dan is het natuurlijk verstandig om professionele hulp te zoeken.

 

  • 08 augustus 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01