Het nieuwe KIWA Keurmerk

  • 25 april 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

De meeste zzp’ers in de zorg hebben wel eens van het KIWA keurmerk gehoord. Ben jij al in het bezit van KIWA keurmerk? Dan zal er binnenkort wat voor jou veranderen. Het KIWA keurmerk maakt namelijk plaats voor het Keurmerk zzp'er Zorg. Ben je benieuwd wat de veranderingen inhouden? Lees dan snel verder!

Nog even in het kort: het KIWA keurmerk is een kwaliteitsregistratie bestemd voor zzp’ers in de zorg. Via het keurmerk kan de zzp’er bewijzen toevoegen aan het digitale dossier, zodat zij kunnen aantonen dat zij aan deze specifieke eisen voldoen. Het is een platform dat, met toestemming van de zzp’er, gebruikt kan worden door derde partijen, zodat zij deze informatie kunnen inzien.

Eén keurmerk: ‘Keurmerk zzp’er Zorg’

Inmiddels is het keurmerk vernieuwd en stelt het nieuwe eisen. De twee ‘oude’ keurmerken (Keurmerk ZOZ en keurmerk zzp’ers Thuiszorg) maken plaats voor één nieuw KIWA keurmerk: ‘Keurmerk zzp’er Zorg’. Degene die al in het bezit zijn van een KIWA keurmerk hebben tot 1 december 2019 de tijd om te voldoen aan alle eisen die in de norm vermeld staan zodat zij het keurmerk kunnen behouden.

De nieuwe aanvullende eisen en bijzonderheden

Het keurmerk zzp’er Zorg is te behalen voor niveaus 1 tot en met 5. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk óf het te behouden, dien je aan te kunnen tonen dat je aan de nieuwe eisen voldoet. In dit overzicht staan alle eisen vermeld en zie je ook welke eis bij welke wetgeving hoort. Ook de eisen van de Wkkgz zijn meegenomen in het nieuwe keurmerk.

Binnen de nieuwe norm zijn een aantal bijzonderheden, om een voorbeeld te geven: een verklaring professioneel werken. Hiermee wordt bedoeld dat de zzp’er zich dient te houden aan de verklaring waarin hij/zij aangeeft zich te houden aan de regels die binnen de zorg en daarbuiten gelden.

Meer weten over deze bijzonderheden? Kijk dan hier.

Toetsing

Toetsing van het keurmerk is een continue proces, minimaal één keer per jaar wordt het complete dossier getoetst en worden er maandelijks controles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de documenten in het dossier hun geldigheid behouden. Er vindt bij het nieuwe KIWA keurmerk geen interview of assessment plaats.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van Mijn Keurmerk!

  • 25 april 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01