Goede zorg voor dementie

  • 21 februari 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Het aantal mensen met dementie in Nederland blijft stijgen: momenteel wordt het aantal geschat op 270.000, maar omdat we steeds ouder worden stijgt dit naar verwachting in 2040 naar 550.000 mensen. Gemiddeld leven mensen zo’n acht jaar met dementie, waarvan zij de eerste zes jaar thuis kunnen blijven wonen. Dementie heeft enorm veel impact op een leven en daarom is de organisatie ‘Samen dementie vriendelijk’ een campagne gestart. Deze campagne heeft als doel om Nederlanders te leren hoe we iemand met dementie kunnen helpen. Een goede zaak, vinden wij! In dit artikel gaan we daarom iets dieper in op dit onderwerp.

Wat is dementie?

Veel van onze ZZP’ers werken met mensen met dementie. Dementie is een ziekte. De naam staat voor een combinatie van verschillende symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De verzamelnaam staat voor meer dan 50 verschillende ziektes. De meest voorkomende (en dus bekende) is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementiefrontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor (alzheimer Nederland, 2019).

De symptomen beginnen vaak met geheugenproblemen. Ook kunnen er problemen ontstaan met denken en taal en met veranderingen in het karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, wordt de persoon met dementie steeds afhankelijker van hulp van anderen. Wil je meer weten over de symptomen van dementie? Ga dan naar de website van Alzheimer Nederland. 

Hoe kun je goede zorg bieden en dementie vriendelijk zijn?

Zorgverleners hebben afgesproken om zich samen in te spannen om te werken volgens de Zorgstandaard Dementie. Deze standaard stelt tien voorwaarden waaraan goede dementiezorg moet voldoen. Tijdige diagnose, de juiste behandeling, en goede begeleiding zijn namelijk van groot belang bij de zorg voor mensen met dementie. De brochure gaat in op wat er precies van zorgverleners wordt verwacht. Klik hier om de brochure te downloaden!

Ben je officieel geen zorgverlener, maar zou je wel graag je steentje willen bijdragen aan het helpen van mensen met dementie? Dan raden we je vooral aan om te kijken op de site van ‘Samen dementie vriendelijk’ en de online training te doen. Hiermee leer je in 15 minuten wat jij kunt doen om ook dementievriendelijk te worden!

  • 21 februari 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01