Gehandicaptenzorg

  • 05 juni 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Wat voor soort zorg wordt er verleend in de gehandicaptenzorg en wat is hierbij de rol van de zorgverlener? Binnen de gehandicaptenzorg (ook wel GHZ) vallen dag- en woonlocaties en wordt er ambulante begeleiding geboden. Daarnaast zijn er verschillende doelgroepen, zoals mensen met een lichamelijke beperking of met sociaal en emotionele ondersteuningsvragen. DNZB is ook actief in de gehandicaptenzorg. Benieuwd wat dit inhoudt? In deze blog lees je hier meer over!

Soorten functiebeperkingen

De gehandicaptenzorg is in te delen in drie vormen: mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking of zintuiglijke beperking. In Nederland wonen ongeveer 100.000 mensen met verstandelijke beperking en ruim één miljoen mensen met een zintuiglijke of lichamelijke beperking. Slechts een deel van deze mensen heeft zorg, begeleiding en/of ondersteuning nodig. Kenmerkend is ook dat het hierbij gaat om mensen van alle leeftijden, van 0 tot 100.

Iedere handicap is anders en vraagt om een eigen benadering. Het doel van gehandicaptenzorg is dan ook om de mensen met een beperking zo goed mogelijk hun leven laten te leiden naar hun wensen en behoeften. De gehandicaptenzorg biedt zorg en ondersteuning bij alle aspecten van het leven zoals gezondheid, wonen, werk, dagbesteding, veiligheid en sociale activiteiten.

Rol van de zorgverlener

Als zorgverlener heb je de rol om de zelfredzaamheid van de cliënt zoveel mogelijk te stimuleren. Een zorgverlener brengt in beeld wat de functioneringsproblemen van de cliënt zijn. Hiervoor heb je als zorgverlener inzicht/kennis nodig op het gebied van gezondheid en gedrag. Daarnaast onderzoekt de zorgverlener ook wat cliënten in hun leven willen (activiteiten, vrije tijd, etc.) en welke zorg hierbij nodig is.

Opleidingen

Er zijn verschillende beroepen en functies in de gehandicaptenzorg. Zo zijn er begeleidende functies op assisterend, uitvoerend en coördinerend niveau. Als je als begeleider of jobcoach aan de slag gaat beïnvloedt je sterk de omgeving van de cliënt. Je kunt daarnaast ook als zorgverlener verpleegkundige of paramedische functies uitoefenen. Hierbij kan gedacht worden aan functies zoals fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist. Ook werken er gespecialiseerde gedragsdeskundigen en artsen.
Meer informatie over de gehandicaptenzorg? Klik dan hier.

  • 05 juni 2019
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01