BIG-register: hoe zit het ook alweer?

  • 15 november 2018
  • Landelijk
Deel dit nieuws

In ons 10x hoe-zat-het-ook-alweer artikel kwam het al een keer aan bod… Het BIG-register. En hoewel we er al het één en ander over hebben uitgelegd, gaan we in deze blog nog wat verder. Gewoon, om jou zo goed mogelijk te informeren!

Allereerst moet je weten dat het BIG-register van toepassing is voor zorgverleners vanaf opleidingsniveau mbo 4. Als niveau helpende of verzorgende IG hoef je je dus niet te registeren (en dus eigenlijk ook niet verder te lezen, tenzij je natuurlijk geïnteresseerd bent! ;-)).

De Wet BIG

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is onderdeel van de Wet BIG. Deze wet geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. In de Wet BIG wordt onder andere een opsomming gegeven van de verschillende handelingen. Deze voorbehouden en risicovolle handelingen mogen alleen aangewezen en uitgevoerd worden door de in het BIG-register aangewezen zorgverleners.

Jouw registratie in het BIG-register

Wanneer je een zorgverlener bent met opleidingsniveau mbo 4 of hoger, zul je je in het register moeten registeren. Zodra je je als zorgverlener registreert in dit register, ben je door de wet bevoegd om je titel als verpleegkundige te dragen. Het BIG-register geeft namelijk duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Iedereen, en dus in het voornaamste jouw opdrachtgevers en cliënten, kan jou opzoeken in het register. Naast verpleegkundigen kunnen ook 8 andere soorten beroepen zich registeren in dit register: apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, physician assistants, psychotherapeuten, tandartsen en verloskundigen.

Geldigheid

Let op: een BIG register is niet onbeperkt geldig. Je moet elke 5 jaar kunnen aantonen dat je aan de gestelde eisen voldoet. Hiervoor moet je o.a. kunnen aantonen dat je genoeg werkervaring hebt opgedaan.

Dus, nog even helder op een rijtje… Wat betekent een BIG-registratie voor jou als zorgverlener:
1. Je mag de wettelijk beschermde beroepstitel voeren;
2.  Naast artsen, tandartsen, en verloskundigen mag jij als verpleegkundige bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren;
3. Je valt onder het tuchtrecht.

Voor meer informatie kun je altijd terecht op de officiële site van het BIG-register. En mocht je nog vragen hebben kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen!

  • 15 november 2018
  • Landelijk
Deel dit nieuws

Meld je aan bij DNZB

Met onze landelijke dekking is er altijd een locatie in de buurt!

Aanmelden bij DNZB
De Nederlandse Zorg Bemiddelaar B.V.KVK: 51899817BTW: NL850219322B01